lørdag 17. oktober 2009

Barn -- med barn...

I går var vi på besøk på prosjektet hvor vår midlertidige vertsmor er direktør, nemlig ”Centro de Madres Adolescentes”, senteret for unge mødre. Der ble vi tatt i mot av en smilende gjeng av unge jenter, alle med en baby på armen. De er mellom 13 og 18 år, og er i samme bås som 162 000 andre jenter i Peru som er blitt mødre i svært ung alder.
Seksten av dem bor på senteret, fordi situasjonen deres er for vanskelig til at de kan bo andre steder. Flere har blitt kastet ut av familien, mange har blitt gravide som resultat av voldtekt og misbruk.




Yrkesopplaering: jentene laerer aa sy klaer


På senteret får de skolegang, de lærer hvordan de skal ta vare på babyen sin og de har et trygt sted å bo. Her får de mat, yrkesopplæring og tilbud om psykologhjelp.



Gutter fra senterets barnehage


Da vi møtte dem var det helt surrealistisk for oss at disse barnslige, lekne barna selv var mødre. Det var utrolig sterkt å få se et glimt av deres verden, og jeg beundrer hver og en av dem for at de har klart seg så bra! Det er verre med alle de tusenvis av unge som opplever marerittet det er å bli gravid på en måte som de absloutt ikke ønsker selv, og har ingen plass å gå. Tankene mine går også til de 320 000 kvinnene som tar abort her til lands hvert år, til tross for at det er ulovlig.



Jentene underholder oss med typisk peruansk dans; marinera.

Senteret for unge mødre blir stort sett finansiert av Strømmestiftelsen, og er et godt bevis på at det nytter å gi penger. Senteret har reddet disse jentenes liv og gitt et mye bedre grunnlag for babyenes fremtid enn det mødrene deres hadde hatt mulighet til uten hjelp fra senteret.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar